x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. január 3., hétfő

Játékok a kéreg alatti területek fejlesztésére



Játsszunk akkor újra!
A következő játékok megint olyan mozgásokat vesznek elő, amik fejlesztőleg hatnak a gyerekek idegrendszerére. Sajnos nem nagyon lehet családilag játszani őket, úgyhogy inkább iskolai- óvodai csoportoknak ajánlom.

Rókales

Rajzoljunk eggyel kevesebb kört a földre, mint ahány gyerek van a csoportban. Egyikőjük lesz a gazdasszony.

A gyerekek sántaróka - járással mozognak a térben. A gazdasszony elmondja az alábbi mondókát, majd megpróbál egyet elkapni a rókák közül, akik a "bokrok"- körök felé menekülnek. Az elfogott róka lesz az új gazdasszony.
Róka fuss! - kiált a játékvezető, s a rókák kijönnek a bokrokból, kezdődik elölről a játék.

És akkor íme a mondóka, amit a gazdasszony mondogat, míg a rókák ide- oa bicegnek a bokrok körül:

Kimentem a tóra
Kacsaúsztatóra
Arra jött a róka
Kacsakóstolóra

Szedd a lábad, róka
Nem jó ez a móka
Elsüllyedsz a tóba
Ugorj a bokorba!

Ahogy tehát véget ér a mondóka, a gazdasszony támadásba lendülhet.

Nagyon szeretem ezeket a játékokat, mivel többféle módon is fejlesztenek:

- Először is a mondókázás a legjobb a ritmusérzék, ezáltal a belső rendezettség, a helyes beszéd és légzés kialakítására,

- A mozgások, amiket alkalmaznak ezek a játékok, önmagukban is fejlesztőek. A sántaróka mozgásformája például a mozgásterápiának is  része (ahogy a lábujjhegyen, külső- belső talpélen, sarkon járás, vagy a masírozás, indiánszökdelés is), hisz mint minden járás, ez is fejleszti a kéreg alatti mezőket az agyban.

/A kéreg alatti területek erőteljes fejlődése 9- 12 hónapos korban indul meg, Ekkor kialakul a lateráció, finomodnak a kéz mozgásai, és a beszédszervek működése is egyre kifinomultabbá válik. Belső óránk pontosabbá válik és a belső gátlás vagy aktivitás szabályozása is kezd akaratlagossá válni (egy bizonyos szintig)./

- Azok a játékok, ahol van egy gazdasszony, egy cica, vagy egy sas, vagy bárki, aki szerepben van, kiválóak a szerepjátékra. Mi például szoktuk itthon játszani a süket varázslót, amely már szinte attól a magánszámtól olyan szeretett, amit a mindenkori varázsló ad elő a játékban. Jön- megy, beszélget a képzeletbeli macskájával, hangosan gondolkodik. Mindenféle módon próbál jellemmé válni ahelyett, hogy egy üres megfigyelő lenne. A szoborrá merevedő tolvajok meg pukkadoznak a nevetéstől.

- A népi játékok többsége a térérzékelést is fejleszti. Ez, vagy amit ezután mutatok, illetve a fogók többsége rákényszeríti a gyerekeket, hogy használják a teret. Normál esetben ha egy csoport gyerkőcöt beteszel egy adott térbe, képtelenek kihasználni azt. Nem tudnak eltávolodni egymástól, megfeledkeznek a sarkokról, stb. Mikor osztályom volt, gyakran játszottam a gyerekekkel olyat, hogy sok- sok babszemet rejtettem el mindenfelé a teremben, majd ezek gyűjtésére ösztökéltem őket. Vagy olyat játszottunk, hogy adott időn belül minél több, illetve minél többféle tárgyat kellett megérinteniük (ezek a játékok otthon is játszhatóak). Így tanítottam őket a tér kihasználására.

Esik eső

Jön akkor még egy játék, amely szintén a kéreg alatti területeket fejleszti, emellett pedig jó energia levezető, ha túl mozgékony a társaság. Ehhez a játékhoz egyetlen kör kell, vagy egy leterített pokróc. Ez az odú. A gyerekek szabadon szökdécselnek páros lábbal a térben, miközben mondják a lentebbi mondókát. Kötelező a teret használni (vagyis nem ér az odú körül lökdösődni). A játékvezető egyszer tapsol, s akkor a verebeknek mihamarabb az odúba kell szökdelniük. Aki utolsónak ér az oda, az sajnos kiesik belőle. A szökdelés egyébként nagyon frissítőleg hat az agyra a rázkódás miatt.

És íme a játék mondókája:
Esik eső, csepereg,
Őszi szél is tekereg,
Búsulnak a verebek,
Minden tolluk didereg.

Gyertek gyorsan, verebek,
Melegben a helyetek,
Ne ázzatok, fázzatok,
Madárodú vár rátok!

Kellemes játszadozást!

2 megjegyzés:

Hajni írta...

Kedves Angéla!

Köszönöm ezeket a remek játékötleteket, a 3 és 6 éves fiaim odavannak értük, nagyon szeretik játszani ezeket!
Köszönöm!!! Hajni

Angela írta...

Jaj, de jó! Mi is most játszottunk hosszú idő után süket varázslót újra. Egyszerűen megunhatatlan.

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam