x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. január 1., szombat

Madárlesen- Hogyan óvjuk a madarakat és embertársainkat?

Köszöntelek Benneteket az Új Évben. Rengeteg terv van a tarsolyomban, melyek nagy részről Ti is értesülni fogtok, hisz pontosan ezzel az oldallal van összefüggésben mindaz, ami előkészítés alatt áll. Bár tegnap nem voltam internet közelben, most szeretnék mindenkinek  boldog 2011- et kívánni és megköszönni, hogy olvastok és népszerűsítitek az írásaimat.
A tél hirtelen szakadt ránk, és a gyorsan jött nagy hideg sürgetővé tette, hogy gondoskodjunk kerti barátainkról.Minden évben szoktunk a madaraknak élelmet kitenni, idén egy picit csúszott ez, de jobb későn, mint soha, így néhány napja felszereltük a kertünket etetőkkel. Néhány órán belül már hemzsegtek a madarak a ház körül, mely bizonyítja, hogy számítottak rá, hogy idén is megtelnek a házikók. Mikor azonban megérkeztek a harkályok és a szajkók is, rájöttem, hogy az egyszerű magok nem fogják jóllakatni a több száz szárnyast. Szereztünk hát hájat és nekiálltunk madárkenyeret készíteni.

Ledaráltuk a hájat, majd jó sűrűn elkevertük magvakkal.
Meg kell jegyeznem, hogy döbbenetes volt szembesülni vele, hogy a napraforgó és a köles ára tavaly óta több, mint duplájára emelkedett, ezáltal annyi madár etetése, mint ahány nálunk összegyűlik, bizony lassan luxussá válik. Ezért is jó, ha hájba keverjük a magvakat, hisz a zsíros falatok laktatóak az éhezőknek. 


A madárkenyeret kitettük a fagyra hűlni, majd mikor gyurmázhatóvá vált, gömböket görgettünk belőlük.
Egy nagy krumplis zsákot csíkokra vágtunk, és egy vastag zsineggel hurkába fűztünk. Ezekbe tettük a labdacsokat, melyeket elkötéssel különítettünk el. A maradék madárkenyér műanyag tepsikbe került, ahonnét ki tudják csipegetni a madarak.


Jelenleg három harkály, két szajkó, széncinegék, meggyvágók, tengelicek, őszapók és verebek járnak hozzánk. Rengeteg időmet elveszi, hogy figyelem őket, de nagyon jó érzéssel tölt el, hogy biztonságban tudhatom őket- már ami az étkezésüket illeti.
Míg figyeltem a jövés- menést az etetők körül, arra gondoltam, hogy ez remek lehetőség a madár- állat és embervédelem tudatosítására, hisz beszélgethetünk a költöző és maradó madarakról, illetve azokról a lényekről, amelyek kiszolgáltatottak az embernek, így a mi felelősségünk, hogy a téli napokat átvészeljék.
Egy ilyen gondolatkörből pedig könnyedén eljuthatunk odáig, hogy a társadalmi felelősségről beszéljünk, amivel az utcán élő, vagy nehéz sorsú embertársainkra kell figyelnünk.
Ezek fontos kérdések.



Ehhez a beszélgetéshez készítettem el egy iránymutató feladatlapot, amit akár lapbookként is értelmezhetünk, hisz a részeit akár fel lehet ragasztani színes kartonlapra.  Ha csak így dolgoztok vele, színeztek és beszélgettek, már akkor is sokat segít a madarak jobb megismerésében illetve a szociális érzékenység fejlesztésében.

A Téli madárles letölthető INNÉT.

3 megjegyzés:

Angela írta...

Nálunk is a fekete szotyi a nagy kedvenc. Jövőre tervezem, hogy ültetek, hogy így megoldjuk ezt a gondot. Tavaly több, mint 50 kilót fogyasztottak el, azóta pedig meg még többen lettek. Hozzáteszem,hál' istennek. Én ugyanis rajongok a madarakért.

Sárosdi Virág írta...

Angéla, köszönjük, letöltöttem, kinyomtattam, felhasználjuk! :)

Angela írta...

Örülök, hogy tetszik!

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam