x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2010. október 19., kedd

Stresszoldás anyukának



Nem könnyű az élet. Csodás, de cseppet sem könnyű. Millió olyan hatás ér minket, minden pillanatban, mely hatásokat stresszként élünk meg, de gyakran nem is foglalkozunk velük mélyebben, hanem lépünk tovább, hessentünk egyet, és úgy teszünk, mintha mi sem történt volna.
A stressz jó.
Bizonyos körülmények között.


Valaha azért alakította ki a testünk, hogy könnyítsen a helyzetünkön. Mikor stressz ér minket, az adrenalin megnövekszik bennünk, így jobban tudunk küzdeni, vagy menekülni. Ezért lett az egész "kitalálva". Hogy tudniillik jól menjen a menekülés, avagy a harc. Semmiképpen sem azért, hogy nap nap után, hosszasan "élvezzük" a megnövekedett adrenalin szintünket, és a testünket állandó feszültségben tartsuk. Ez az állapot bizony már rombol minket erőteljesen.
Így élünk.
Már a gyerekeink is így élnek.
De hát így nem lehet élni! A lélek, a test ebben elsorvadna, ha nem találta volna ki a védekező mechanizmusát, hogy mentse a helyzetet, amennyire lehetséges. Hogyan? Elnyomja, és szépen elraktározza a feszültséget a test belső bugyraiba, zsebeibe- a különféle szerveinkbe. Ezek aztán gyűjtik egy ideig a feszültséget, majd ha már nem bírják, akkor megbetegszenek.
Ezek azok a pszichoszomatikus betegségek, melyekről egyre gyakrabban hallani.
Lehetséges, hogy oldjuk ezeket a görcsöket? Vannak erre módszerek. A masszás,  a sport, egy jó wellnes hétvége, a kineziológia és egyéb apróságok segítenek, de van olyan is, amit naponta elvégezve sokat segíthetünk lelkünknek a megkönnyebbülésben. Az alábbi mozgássorra érdemes 20- 25 percet szánni esténként, hogy a napi feszültségektől megszabaduljunk. Szerveinket lazítja, s az oda felhalmozódott stresszt oldja bennünk.

1. TÜDŐ: 
A tüdőnkbe gyűjtjük az identitásunkkal kapcsolatos félelmeinket. Ki vagyok én? Miért vagyok a világban?- így szólnak a kérdéseink.

Karunkat nyújtsuk előre mellső középtartásba, majd 20- szor emeljük függőleges tartásig.
Oldalt nyújtva a karok, tenyérrel felfelé. Mozgassuk a karokat fel- le 20- szor.

2. VASTAGBÉL:
Vastagbelünk tájékára az elengedéssel kapcsolatos gondjainkat gyűjtjük. Ha nem szabadulsz egy problémától, ha a gyászt nem tudod elengedni, annak a stressze mind ide gyűlik a hastájékra.

Jobb lábad előrenyújtva, lábfejed befelé fordul. Lábmozgatás kifelé- befelé 20- szor egyik, majd 20- szor másik lábbal.

3. GYOMOR 
Ez a befogadás szerve. Ami a világ ingereinek befogadásából (vagy be nem fogadásából eredő feszültség, az mind itt halmozódik fel.

Fejbiccentés előre- hátra, hajlítás jobbra- balra, fejforgatás jobbra- balra, fejkörzés jobbra- balra. Minden elemet 10- szer végezzünk.
Karok előrenyújtva, a kézfejek összeérnek. Mozgassuk a karokat lefelé, kifelé 20- szor, 20- szor. Nyújtsuk a karokat előre, tenyérrel felfelé. Hajlítsuk a karokat, majd nyújtsuk 20- szor.

4. LÉP, HASNYÁLMIRIGY:
Ide gyűlnek érzelmi veszteségeink, és azok a feszültségek, melyek attól keletkeznek, hogy feltesszük a kérdést: merjük- e a jót elfogadni?

Karok a törzs mellett, tenyérrel kifelé fordítva. A hüvelykujjak hátrafelé néznek. Mozgassuk a karokat kifelé 20- szor. Nyújtsuk a karokat előre tenyérrel felfelé, és 20- szor hajlítsuk hüvelykünket a tenyér felé.

5. SZÍV:
Ez a szeretethiány gyűjtőzsebe.

Karok vállmagasságba emelése. Az alsó kar lefelé lóg, mozgatás előre- hátra 20- szor.

6. VÉKONYBÉL:
Szintén a befogadással összefüggő szerv. Mennyire megy könnyen magadévá tenni egy számodra új eszmét, gondolatot, magát a tudást?

Álló helyzetben húzd fel a térded, és rúgj előre 20- szor!

7. HÓLYAG
A szorongás és a félelem központja. Itt raktározódnak a szorongásaidból adódó feszültségeid.

Jobb lábad elöl a sarkon támaszkodjon. Forgasd a lábfejed 20- szor, majd ismételd a ballal.
Jobb lábad hajlítsd be, alsó lábszárad forgasd meg 20- szor, majd válts lábat!

Ez, amit leírtam, kb. a teljes gyakorlat fele, a többit egy következő bejegyzésben közlöm. Akkor már tudni fogod oldani a haraggal, dühvel, az önbecsüléseddel, a szexszel, a szüleiddel kapcsolatos feszültségeidet.
Jó ez a torna. Tényleg az. Mintha könnyebb volna utána az ember szíve. Talán a hatás nagy része placebo, de igazán kit érdekel ez? Tíz perc, amit magaddal töltesz, kikapcsol, pihentet, hogy aztán kinyisd a szoba ajtaját, és újra magadra engedd a világot.



Érdekes:
Belegondoltál már, hogy a jóga például sokkal több, mint testedzés? Vajon mennyire vesszük komolyan a bölcsességet, miszerint test és szellem a mélyben egy? Vajon látjuk- e magunkat, és másokat egységben? Látjuk- e a lelküket, belső értékeiket, vagy csak a külső jegyek maradnak meg bennünk? Vajon látjuk- e a problémával küzdő iskolás személyiségét, lelkét, kedvességét, humorát, ügyességét, vagy csak a százalékos eredmények és a problémák kötik le a figyelmünket?

Még több a jógáról ITT.
Jóga gyerekeknek: ITT
És ami jön: Stresszoldó torna II. szakasz fotókkal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam