x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2010. október 20., szerda

Stresszoldás újra


Ma, ahogy ígértem, folytatom a relaxációs torna leírását. Némi technikai malőrnek köszönhetően fotóval egyelőre nem szolgálhatok. Ez talán  figyelmeztetés azzal a káosszal kapcsolatban, ami mostanság az életünkön eluralkodott. A házban mindenütt az otthoni játékok (tanulás) segédeszközei, és maguk az elkészült holmik hevernek, rendet rakni nincs sem idő, sem kedv, hisz annyira kevés időt töltünk otthon- együtt- hogy őrületes pazarlásnak érzem, ha azt takarítással töltjük. A legszükségesebb feladatokat megcsináljuk, aztán inkább tornázunk, játszunk, hogy legyen értelme annak a néhány órának, ami a napból marad iskola és munka után. A rumli pedig stagnál, és hurrá, ha nem növekszik.


Ennek a káosznak köszönhető, hogy a fényképezőgép memóriakártyája szőrén- szálán eltűnt. Rajta vagyok az ügyön, és remélem, hamarosan újra fotózok.
Bár a mai téma nem ez, de ilyenkor eszembe jut, hogy alaptétele a nevelésnek, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekünk mindennapjaiban és környezetében legyen rend és átláthatóság, hogy ő maga is rendezetté, kiegyensúlyozottá tudjon válni. Hogyan is lehet ezt megvalósítani ebben a világban?
Ez  a téma viszont maradjon inkább későbbre, kedves stresszel terhelt Anyuka! Most itt az ideje, hogy megismerd tornánk második részét, azt a tíz percet, amely kissé megerősíti önbecsülésedet, kioldja elfojtott haragodat és a szexualitással kapcsolatos görcseidet (már ha vannak olyanok :-) ).

8. VESE:
Ide gyűlnek a konkrét dolgoktól való félelmek.

Felváltva a két lábaddal 20- szor, 20- szor rézsútosan rugdoss kifelé!

9. KERINGÉS:
A keringésed összefügg az önbecsüléseddel, a szexualitásoddal. Mindig, mikor magadat ócsárolod, a vér- és nyirokrendszeredet terheled.

Álló helyzetben láb mozgatása hátra 20- szor. Felváltva végezzük a két lábbal. Ezután a két karunkat nyújtsuk előre, alsó karunkat hajlítsuk be felfelé irányba, majd 20- szor öleljük meg magunkat.

10. EPE:
Nem véletlen a mondás: olyan epés hangulata van valakinek. Az epénk raktározza a haragot,az  elfojtott dühöt.

Kezek rézsút előre nyújtva 30 fokos szögben. Mozgassuk ebben a helyzetben karjainkat lefelé- felfelé.

11. MÁJ:
Másik olyan szerved, amely a dühöt raktározza, s azokat a feszültségeket, melyeket olyankor érzel, mikor arra gondolsz: Inkább nem szólok semmit, csak magamat emésztem.

12. TÖRZS:
Családunkkal, szülő- gyerek kapcsolatunkkal összefüggő stresszeink hagynak nyomot a törzsünkön.

Kis terpeszben állva hajoljunk előre- hátra, majd törzsdöntésből felegyenesedve forduljunk ki jobbra- balra 20-szor. Hajoljunk hátra az ellentétes boka felé 20- szor egyik, majd 20- szor a másik irányba.
Törzshajlítá jobbra- balra 20- 20- szor, törzsfordítás jobbra- balra 20- 20- szor
Törzskörzés 20- 20- szor mindkét irányba.

13. CSÍPŐ:
A biztonságérzettel, szexszel kapcsolatos feszültségek gyűjtőhelye.

Lovaglóállásban told ki a csípődet jobbra- balra 20- szor!
Forgasd a csípődet előre, majd hátra 20- szor, majd emeld 20- 20- szor mindkét oldalra. Billentsd hátra a csípőt 20- szor, majd előre 20- szor. Végül végezzünk csípőkörzést mindkét irányba szintén 20- szor.

A tornának ezzel végére értünk. Ahogy már írtam is, napi húsz perc, mely megmozgatja nem csak az izmaidat, de belső szerveidet is. Némi relaxációs zene előtte- utána- alatta segíthet abban, hogy lazítani tudj. Azt hiszem, mindenkinek szüksége van erre még akkor is, ha az életében, munkájában, családjában minden a legnagyobb rendben van (van ilyen???). Mekkora feszültségek vannak azokban a szülőkben, akik együtt élnek egy tanulási nehézséggel küzdő gyermekkel, és nap nap után látják a küszködését, a kudarcait,vagy éppen próbálják a hiperaktivitását féken tartani? Azt gondolom, most azonnal jó lesz hozzálátni a tornához, bekattolni a zenét, és megszabadulni a stressztől. Mondok jobbat! Szólj a gyereknek is! Ha te belefáradsz a küzdelembe, képzeld csak el, ő mennyire  "kész" lehet.



Érdekes:
A stressz huzamosabb részvétele az életedben előbb- utóbb fizikai rosszulléthez, majd betegséghez vezet. Lelkünk egészsége törékeny, de megőrizhető a legnagyobb viharok közepette is.
A betegségek lelki, pszichikai hátteréről többet olvashatsz ITT,
és ITT.

És ami jön: 
Vitatkozzunk! Tud- e valódi segítséget nyújtani az iskola tanulási nehézségekkel küzdő gyermeknek? Vélemények az otthon oktatásról, a közösség személyiségre gyakorolt hatásáról.
Az én véleményem, mellyel lehet egyet nem érteni.
Ám előtte:
- Tanulási zavar a hétköznapokban, avagy különös találkozásaim a szülők társadalmával.
- Foglalatosság otthonra, mely nem feladatlap, kitöltősdi, színezősdi, hanem hús- vér, megmozgatós, nevetős játék!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam