x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. április 30., szombat

Ayres terápia

Régi tartozásom, hogy a különféle terápiákról folytassam a gyűjtemény bővítését. Én magam a Kulcsár- féle mozgásterápiát tanultam és alkalmazom- ezt már tudja, aki olvassa az oldalt.
Aki követi a havi tornagyakorlatokat, láthatja, hogy ennek a mozgásterápiának egyik nagy előnye, hogy szinte teljesen eszköztelen, tehát a megfelelő tudás ismeretében bárhol és bármikor alkalmazható. Arra alapozódik, hogy a törzsfejlődést követve azokat az alapmozgásokat veszi sorra és gyakoroltatja ki a gyerekekkel, amelyek természetes körülmények között amúgy is beépülnek s az idegrendszer részévé válnak. Abból indul ki, hogy ha ez a természetes fejlődés valamilyen trauma, vagy hiányosság miatt csorbát szenved, akkor az kimaradt mozgás miatt az idegrendszer is hiányosan fejlődik, ezáltal léphetnek fel a működésében zavarok. Ezeket a hiányokat pótolva az idegrendszer gyakorlatilag újra tanulja a különböző mozgásfázisokat, ezzel együtt pedig kialakítja- biztosabbá teszi az idegrendszer pályáit.

Az Ayres terápia olyan vizsgálatokból indul ki, amelyek motoros (mozgásos) zavarok és a szenzoros (érzékelő) funkciók szerveződése közötti összefüggésekre keresik a választ.

A terápia megteremtője egy gyermekkorában tanulási problémákkal küzdő, majd később tudományos karriert befutott amerikai neuropszichológus, Anne Jean Ayres.
A terápia hátterében megbújó felismerés pedig a következő:
a gyermekek fejlődésében nehézséget okozhat, ha idegrendszerük nem hangolja össze megfelelően az érzékszervek által fölvett információkat, és integráció(beépítés) hiányában a gyermek nem képes megfelelően alkalmazkodni a külvilághoz. Vagyis: Nem elég az információkat befogadni, azokat belső rendszerbe kell tudni foglalni ahhoz, hogy valódi információvá váljanak. Miután Ayres is a mozgást tekinti elsődleges fontosságúnak a fejlődés során, ezért a mozgáson keresztül tanítja az idegrendszert arra, hogy a kapott információkat megfelelő módon legyen képes integrálni és a maga hasznára fordítani.
Ayres meggyőződése, hogy ebben a folyamatban az egyensúlyszervnek kulcsfontosságú szerepe van , vagyis az egyensúlyszerv fejlesztése serkenti a többi érzékszerv, valamint a szenzoros integráció fejlődését.
Terápiás módszerének eszközei ( pl. függőháló, hintaágy, billenő- és tányérhinta, forgókorong, gumiasztal ) folyamatos változást hoznak létre a gyermek egyensúlyi helyzetében. Az új és új helyzetekhez való mozgásos alkalmazkodás mintegy kikényszeríti az idegrendszer érését, mivel az idegrendszer minden helyzetre a lehető legjobb mozgásválaszt igyekszik adni.

A terápia nehézsége, hogy viszonylag nagy az eszközigénye, ami alaposan megnöveli a költségeit, ám ha megnézem, hogy vannak olyan alapvető játékok és eszközök, melyek segíthetnek az egyensúlyérzék fejlesztésében, máris barátságosabbá válik az elmélet. Azt gondolom, a hintaszék, a kerti függőágy, a hinta, a diófa tetején kialakított kuckóhoz vezető kötélhágcsó, a libikóka, a felfújható gimnasztikai labda, az egyszerű gólyaláb (nekem a férjem készített ilyet egyetlen délután alatt), illetve az kis gumiasztal, amely már bárhol beszerezhető, ezek mind- mind hasznos kellékei egy gyerekkel rendelkező családnak és óriási módon segítenek a fejlődésben.
Úgyhogy hajrá előre, tudjátok, hogy én szeretem a nagy, misztikus tudományokat hétköznapi, elérhető és természetes dolgokra lefordítani, ezért azt gondolom, hogy kis rálátással megteremtheti mindenki a maga Ayres terápiáját az otthonában. Nyilván nem lesz olyan pöpec, kidolgozott és profi, mint egy képzett szakember foglalkozása, de az elv követése (fejleszd a mozgásos érzékelést!) már csak jót tehet.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam