x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. április 8., péntek

Jóanyu program- 7. nap


Éljenek a naptárak!
Nálatok van naptár? Amíg nincs, nem is tudod, mennyivel szebb az élet naptárral! Ott figyel a falon vagy az asztalon, beleírva néhány fontosabb és halaszthatatlan dolog.
Mennyivel több ez, mint a noteszkák, és miért kapott részemről külön fejezetet?
Hát azért, mert míg a noteszkák Jóanyu saját territóriumát képezik, addig a nagy naptár közös. Abba mindenki beleírhatja, hogy most aztán mikor milyen programja van. A legjobb, ha a minden családtagnak külön színe van, amivel jelezni tudja, mikor van edzés, kerámia, matek nagydoga, halaszthatatlan tárgyalás.



Javaslom, mikor naptárt keresel, kerüld az agyoncsicsázott, Kiszel Tündés variációkat. Ezekben általában a képeken van a hangsúly, neked viszont sok helyre van szükséged, hogy mindenki rendben beleférjen egy- egy rekeszbe. Olyat keress, ami lehetőleg nagy rubrikákkal rendelkezik, illetve asztali variációban lehet kapni olyat, ami órára van beosztva, így remekül el lehet benne rendezni az eseményeket.

A mai tennivaló:
  • Ha még nincsen idei asztali vagy falinaptárad, szerezz be egyet, és tedd ki jól látható helyre! Legyen mindenkinek saját színe, amivel bejegyezheti a fontosabb eseményeket a közös nagy naptárba. 
  • Ha már noteszkázol, a nap végén a fontosabb időpontokat másold át a közös naptárba, illetve kérdezd ki a többieket is, nekik van- e valami bejegyzésre méltó. (Tapasztalatom szerint a gyerekek nemigen felejtik el a feljegyzéseket, inkább visszafogni kell őket a nagy jegyzetelési mániában).
  • Készítsetek a gyerekekkel nagy, közös terveket, válasszanak maguknak célokat, s ezek teljesítésének időpontját is jegyezzétek fel. Pl. Megtanulok a biciklimmel elengedett kézzel menni május 5- éig   /Hurrá! :-) /. Vagy: Kijavítom a matek hármast április 12- ig. Vagy április 10- hez bejegyzi, hogy aznap ő készíti a vacsit teljesen egyedül.
  • Írjátok be a szülinapokat, közös ünnepeket! Így aztán könnyű lesz azokra a kérdésekre válaszolni, hogy kinek mikor lesz már végre névnapja.
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • A gyerekeknek jólesik, ha komolyan veszik őket. A családi naptár, amiben számon tarthatja az ő saját ügyeit, azt sugallja felé, hogy ő fontos, az ő ügyei komoly dolgok, amihez a család többi tagja alkalmazkodik adott esetben.
  • A gyerekeidet észrevétlenül segíted a rendszerességre, a pontosságra. Könnyebb számon tartaniuk a feladataikat, ha látják a naptárban. Neked is kevesebbet kell magyarázkodnod a saját  ügyeidről, ha látják a tennivalóidat.
  • Ha bizonyos dolgokat határidőkhöz szabtok, a gyerekben megalapozódik a céltudatosság, a kitartás és az a szokás, hogy célokat tűzzön ki maga elé.
Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.

2 megjegyzés:

Vera írta...

Én nem találtam olyan naptárat, ami esztétikailag és praktikusság szempontjából is megfelelt volna. Ezért aztán a nővérem megalkotott nekem egy gyönyörűt, klassz nagyot. Ha valakit érdekel, magát a naptár részt szívesen közkinccsé teszem, egy excel tábla, a többi kézműves munka, de nyilván bárhogyan dekorálható.
Nálunk nagyon bevált, azóta kezd a gyerekeimnek fogalma lenni a napok-hetek-hónapok múlásáról, meg a rendszerességről, figyelik, hogy holnapra van-e beírva valami, matricákkal jelzik, mikor megyünk valahová, szóval tényleg nagyon jó családi pont a lakásban.

Angela írta...

Nagyon érdekel a naptárotok!

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam