x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. április 9., szombat

Jóanyu program- 8. nap

Nálatok is úgy van, hogy a közös helyiség a konyha? Nem, nem a nappaliban szoktunk legjobbat dumálni, hanem kint a konyhában.
De mikor?
Reggel... Nem, a reggel az nem jó. Túl sietős. 
Dél... Akkor nem is vagyunk otthon! Marad hát az este. A vacsora egyben a társasági élet ideje- helye is. Tedd minél inkább azzá. Legyen  nagyjából ugyanakkor az ideje és lehetőleg legyen rászánva annyi idő, hogy közben nyugodtan lehessen beszélgetni. Ilyenkor ott van mindenkiben a nap minden élménye és mindenki szeretne úgy lefeküdni, ha ezt előtte kiadhatná magából. Mindegy az, hogy szendvics vagy hipi- hupi főzött kaja mellett, lényeg, hogy remek érzés hosszan elnyammogni az asztalnál, miközben megy a sóderparti.

Javaslom, ha eddig nem úgy volt, keresd meg, mi az az időpont, mikorra mindenki hazaér és le tudtok úgy ülni, hogy nyugodtan, kapkodás nélkül lecsúszhat a vacsora. Kérdezz és kérdezz, ha pedig elkezdenek mesélni, próbáld elkerülni azokat a tipikus kommunikációs gátakat, amik megakasztják a gyereket abban, hogy bizalommal és örömmel meséljen neked.
Mik azok a kommunikációs gátak? 
Erről is hamarosan szó lesz majd a hosszútávú programban.

A mai tennivaló:
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot., amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. 
Miért jó, ha ezt csinálom?

  • Lefekvés előtt mindenki kiadhatja az érzéseit, a gondolatait és mindazt, ami napközben foglalkoztatta őt. Ha ehhez nyugodt körülményeket teremtesz és tudod alkalmazni az értő figyelem fogásait, a gyerekeid hálásak lesznek és nagy örömmel fogják várni az estéket.
  • Ezek a beszélgetések alapozzák majd meg a későbbi nagy beszélgetéseket, mikor már nem az fogja a gyereked foglalkoztatni, hogy melyik haverral cserélt kártyát a napköziben, hanem mondjuk az, hogy elfogadja- e az első füves cigit ugyanattól a haverjától. 
  • Mikor végül fel kell állni az asztaltól, érdemes megköszönni nekik a szép estét. A gyerekek boldogok és fontosnak érzik magukat, mikor azt mondod: Nahát, milyen remek dolog veled beszélgetni! Óóó, micsoda pompás gondolataid vannak! Nagyon szeretek veled dumálni. Ezek a mondatok egyszerűen csodát tesznek a gyerekekkel.
/Nálam például már zarándokhely a konyhaasztal. Még csak készítem a vacsit, mikor már valaki leül oda és kezdi a mesélést. /

Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam