x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. március 16., szerda

Családi kirándulás Budapestre fillérekből

Igen, ajánlom mindenkinek, hogy vegye a bátorságot, fogja meg a családját és induljon neki a világnak.
Nem, csak azoknak ajánlom, akik elvetemülten bátrak, vakmerőek és tudnak saját kínukon (is) mulatni. 
No, persze, megoldhatod, hogy bedobod a kölyköket az autóba, aztán uzsgyi, de ha már létezik a nagycsaládosok 90%- os kedvezménye a vasúton, akkor miért is ne használnánk ki? Ráadásul a vonaton lehet mászkálni, mindenféléket játszani, szóval kevesebb a lehetőség a konfliktusokra. Ilyen megfontolásokból terveztük a március 15- ét vonatozós kirándulásnak. Miért a bátraknak? Mert nyilvánvalóan sokkal macerásabb ez a megoldás, mint autózni a célpontok között. Már akinek egyszerűbb. Mi például rendszeresen eltévedünk és összeveszünk, ha autóval megyünk Pestre.
Ööö, akkor is, ha vonattal.
Ahogy mondtam, javaslom mindannyiótoknak a budapesti kirándulást a következő programmal:
Érkezés: Nyugati pu. tetszőleges időpontban.
Innét 15 perces sétával könnyedén elérhető a Szépművészeti Múzeum, ha végigmegyünk a Podmanicky utcán, majd jobbra fordulunk a Dózsa György úton, ellibbegünk az Ibis Hotel mellett, majd egy felüljáró alatt ellépkedve már látjuk is a Szépművészeti Múzeum hátsó fertályát. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy SOHA, semmilyen körülmények között NE kérdezzétek a pestieket, merre kell menni. Ők ugyanis kizárólag metróban, troliban és villamosban gondolkodnak, így ezeknek a járműveknek az útvonalán kezdenek benneteket terelgetni. Ezt eddig nem tudtam, ennek következtében ezt a cka. 1,6 kilométert egy teljes órányi trappolással és óriási kerülésekkel bírtuk teljesíteni, mely események jó táptalajai voltak nyafogásoknak és vitáknak. Ez van, ha az ember nem bízik a saját jegyzeteiben és megérzéseiben.
Szóval bejuttok a Szépművészetibe, ahová érdemes a hónap harmadik szombatján menni, mert olyankor a családoknak ingyenes a belépés. Ezzel súlyos ezreket lehet zsebben tartani. 

A kiállítás monumentális, befogadhatatlan, de persze gyönyörű. Irgalmatlanul elfáradtunk a bócorgásban. Javaslom, hogy módjával "fogyasszátok", ha elmentek. A gyerekeket érdekli az Egyiptom kiállítás, mely felnőtt szemmel egészen kicsi, de éppen ezért gyerekléptékű. Gyönyörű szarkofágok, szobrocskák, s melléjük a titokzatos mesék, amiket elmondhat az ember erről a világról. Egyéb termekben nekem az vált be, hogy leültünk egy- egy nekünk tetsző helyen és élveztük a hely hangulatát. Esetleg egyetlen képre koncentráltunk, azt vizsgálgattuk, beszélgettünk róla.
Tudni kell, mi az elég. Mennyi az, ami még elfér a gyerekben, mert esetleg többet árt az ember, mint használ, ha mértéktelenül erőlteti a befogadást.

Innét rövid sétával elérhető az Állatkert, ahol a délután, de akár egy egész nap is eltölthető. A belépés elég borsos, ami azt jelenti, hogy két felnőtt két gyereknek szóló családi jegy 5700 Ft, s minden további gyermek 980 Ft- ba kerül. Ha elmentek, ne hagyjátok ki a 3 D- s vetítéseket, melyek a nagy szikla mögött folynak és a gyerekek imádják. Sokan nem tudnak erről a szolgáltatásról, ezért tavaly már halódott- félő volt, hogy az érdeklődés hiánya miatt megszűnik. A szolgáltatás ingyenes.
Itt van még a Cirkusz, ahová a gyerekeknek 2000- től, a felnőtteknek 2200 Ft- tól vásárolhatók jegyek Érdemes észben tartani áprilistól, ugyanis az orosz vízi cirkusz műsora lesz megtekinthető.
Lehet azonban, hogy ezek közül egy sem csábító. Ez esetben a Városliget kínál pihenést, ahol útba ejthetjük a Vajdahunyad várát a Mezőgazdasági Múzeummal (családi belépőjegy 4500 Ft, illetve a hónap egyik hétvégéjén- amit a múzeum határoz meg- ingyenes).
Nézzük csak: Ha ügyesek vagyunk, még nem léptük át a 10 000 Ft- ot (jó esetben még az 5000- et sem), mégis igényes, egész napos kirándulást szerveztünk a családnak.
Visszafelé a Hősök terén találhattok Metrót, mely hipp- hopp a pályaudvarra szállít. Hogy mennyiért? Haha... ez lesz vicces: 290 Ft/ fő. Érdemes tömbjegyet, vagy családi jegyet venni, ha többszöri átszállást, utazgatást terveztek (tömbjegy = 10 db/ 2600 Ft;  családi jegy = A megjelölt és az utána következő napon korlátlan számú utazásra érvényes 1-2 felnőtt és 1-7 14 éven aluli gyermek számára. A gyerekeknek érvényes magyar diákigazolvánnyal kell rendelkezniük). Ha viszont még bírjátok a sétát (biztos nem!), gyakorlatilag el is indulhattok lábon, hisz 4- 5 km a max., amit a Nyugatiig meg kell tenni.

Most persze nagy a szám, de elárulom nektek, a Szépművészeti után valami ilyesmi állapotban voltunk mindannyian, mint ez a baloldali hölgy, így hát köszönjük szépen, remekül elszórakoztunk a Hősök lábainál.
Fél hétre itthon voltunk, semmiféle ünnepi műsort nem láttunk, a Széchenyi kiállítás is kimaradt, de ettől függetlenül pozitív lett a mérleg. Láttunk, mentünk, éltünk. Ez a lényeg.

Őszinte legyek? Szörnyű volt.

Elfáradtam, és végig az volt bennem: Öreg vagyok én már ehhez! Ülnék otthon, süttetném magam a nappal...hmmm, de jó volna! Mégis viszi valami előre az embert. Valami inger, hogy megmutassa a világot, megtanítsa, hogy a dolgok nem érnek véget a kertkapunál, menni kell előre akkor is, ha elfáradsz, menni, amíg út van előtted...

1 megjegyzés:

Norina írta...

Én budai vagyok, mégis mindenhova térképpel közlekedek, illetve próbálom megkérdezni a többieket - kevés sikerrel. (Jó, én borzalmasan tájékozódok, de akkor is.)
Ha valaki abszolút nem gyaloglós, érdemes fontolóra venni a napi jegyet is, mert a vonaljegy tényleg iszonyatosan drága (még a többihez képest is).

Én egyszerre maximum egyet vállalok be (de ugye nekem könnyű :) ), tegnap a Széchenyi kiállításon voltunk, és nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna... nem a kiállítás hibája.

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam