x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. március 25., péntek

Petőfi Sándor: Anyám tyúkja- Madarak, tojás, húsvét, memoriter


A heti téma az alábbi módon épült fel:
  • Petőfi Sándor: Anyám tyúkja
Kapcsolódó témakörök:
  • Kiejtéstől eltérő szavak helyesírása,
  • Madarak a mezőn,
  • Baromfiak,
  • Tojás felépítése- madarak szaporodása,
  • Húsvét.

Ez egy olyan lapbook, amihez még letölthető anyag sem kell.  Két, tojás alakú kartont kell készíteni, s első lépésként az egyiket a tojás tangram vonalai mentén felvágni.
A tangram Kínából került Európába. A puzzle játék egy fajtája és többféle variációja is létezik. A feladat az alapforma kirakása egy alapos keverés után. Ha ez már jól megy, többféle motívum is összerakható a darabokból. 
Szóval mi is szétvágtuk a darabokat, majd jöhetett a kirakós játék. Ezután a szeletekre felkerültek a vers szakaszai a szokásos feladatokkal (Rajzolj képet, egészítsd ki, színezd, stb.).



Pihenésképpen mezei madarak képeit gyűjtöttük (természetismeret: fácán, pacsirta, szarka, egerészölyv, stb)  és egy nagyon egyszerű tasakot készítettem a tárolásukhoz: Két tojás formájú lapot tűzőgéppel összetűztem, a felső lap felső sarka pedig lehajtható lett. Mielőtt a képeket beletettük, a madarak neveit szépen felírtuk a fülecskére, majd a fül alá a madarak jellemzőit (csőr, szárny, toll, tojás). Ezzel pedig meg is érkeztünk a tojáshoz. Milliószor látta már Bobi, de azért felütöttünk egyet, megnéztük a részeit és meg is neveztük. Majd a lapbookba beragasztottuk (természetesen papírból) és ráírtuk a részek neveit.
Eközben persze rendszeresen gyakoroltuk a vers olvasását, majd eljött az a nap, mikor nekiláttunk a memorizálásnak. A rajzos módszerrel nem volt nehéz a tanulás.


Szintén tojás formára vágtam azt a füzetlapot, amelyre a másolás, majd a diktálás került az aktuális szókészlettel.
Az elméleti munkát a Húsvéttal fejeztük be. Az olvasókönyv Húsvétról szóló részét néztük meg, beszéltünk a hagyományokról és az ünnep lényegéről. Bár a tankönyv EGYÁLTALÁN nem említi, de gyakorlatilag ez a kereszténység legnagyobb ünnepe- ugyebár. Ezt azért újra- többedszer megbeszéltük.



 Bekerült a gyűjteménybe egy locsolóvers is, valamint játszottunk akasztófát olyan feladványokkal, melyek a "tyúklét" szépségeivel foglalkoznak (Annyit ért hozzá, mint tyúk az ábécéhez, Tyúkeszű), vagy a vers egy- egy sorát tartalmazzák.

Néhány kísérlet is része még a feladatsornak. Az egyik egyben már az ünnepre készülődéssel is összefügg: 
Virágnagykerben szereztem be preparált, kivájt dísztököket, melyeket az alábbi módon készítettünk elő:
Hobbiragasztóval rafiaszálat erősítettünk a külső falára, majd hármasfonással fület készítettünk, melyet szintén ráragasztottunk a tököcskére. 
A hármasfonást nagy hisztik árán most tanulta meg Bobi. Nehéz harc volt, s annál nagyobb siker, mikor végre ráállt a kezére a mozdulat. A tököcskéből így lett kosár, melyet száraz virággal díszítettünk, végül a belsejébe virágföldet szórtunk, s egy kanálnyi kölesmagot. Reményeim szerint néhány nap múlva gyep sarjadzik a magokból, s húsvétra nemezelt csibéket ültethetünk rá.
A másik két kísérlet még folyamatban van, és meg is hagyom új bejegyzésre, hisz önállóan is megállja bármelyik a helyét. Vicces, meghökkentő és tanulságos játék lesz. 

Egyelőre mellékelem az Anyám tyúkja folyamatképeit, gondolva, hogy esetleg tudtok belőle ötleteket meríteni.
A vers nyomtatott változatát INNÉT letölthetitek, ezen kívül nincs a lapbookban nyomtatott kérdéssor. A téma szabadon hajlítható, tárgyalható, amerre csak szeretnétek vinni.



A téma feldolgozása és a vers megtanulása kb.5 órát vett igénybe elosztva 3 napra.

Add tovább :-)

1 megjegyzés:

Átköltés írta...

Fenyőfi Nándor: Apám tyúkja
http://www.youtube.com/watch?v=iwc6lM__oSU

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam