x cfvhngvcfbvcyv c
Menü
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

2011. március 28., hétfő

Rossz, vagy beteg?

Személyes véleményem szerint NINCS ROSSZ GYEREK.

A történelem során azonban amíg a felnőttkori magatartási zavarokat betegségnek tekintették, ugyanazt gyerekeknél rosszaságnak, neveletlenségnek ítélték és a pedagógia aktuális eszközeivel szigorúan megtorolták.
Őseink az "abnormális" viselkedést a természetfeletti erők hatásának tulajdonították. Legfőbb ellenszere tehát az volt, ha a gonosz szellemet kiűzték a testből, akár éheztetéssel. Hippokratesz görög orvos volt az első, i.e. 400 évvel, aki a magatartási zavarok okát a test megbetegedésében kereste. Úgy gondolta, a mentális problémákért az életnedvek egyensúlyának megbomlása a felelős. A görög civilizáció hanyatlása után Rómában sok tudós folytatta Hippokratesz munkáját, azonban a középkor nem kedvezett a mentális zavarok kutatásának. A középkori keresztény egyház szerint a test méltatlan és ideiglenes tartálya csak az örök léleknek. Így a deviáns magatartást ismét az ördög művének tekintették. Szentelt vízzel, imával és időnként kegyetlenebb eszközökkel is kísérleteztek ellene. De, míg virágzott az inkvizíció, a másik oldalon éppen az egyháznak köszönhető, hogy a testi és szellemi fogyatékosságok egyre több emberből váltottak ki szánalmat és megértést az addigi közöny és megvetés helyett.

A gyerekeket a 18. századig "tökéletlen embernek" tekintették, s míg a felnőtt tökéletlensége betegségből ered, a gyerekből ki lehet nevelni. Rómában a pálca és az ostor a gyereknevelés mindennapos kellékei voltak. a középkorban a szelleműzés praktikáit életkortól függetlenül alkalmazták a szerencsétleneken.

A pszichológiailag zavart emberek intézeti elhelyezése a 15. századtól indult el Európában, az első intézmény Spanyolországban létesült, célja az izoláció, a "normális" világ megvédése ezektől az emberektől.

A 18. század változást hoz a gyerekek életébe, a középkor eredendő bűnösség koncepciója helyébe az ártatlanság vélelme lépett. Rousseau szerint a gyermek eredendően jónak születik.

" az élet könnyű és a halál nem rémít, az az életkor, amelyre az égiek nyitottak"

A 19. százaban az organikus modell az uralkodó, minden mentális probléma hátterében az agy meghatározott területének betegségét sejtik. A század végére megszületett az ellenteória, amely a mentális betegségeket pusztán pszichológiai okokra vezeti vissza. Freud pszichoanalízise hozza azt a gondolatot, hogy a gyermek ifjú- és felnőttkorát nem lehet különválasztani, az szerves egészet képez.Korai éveink megoldatlan konfliktusai okozói lehetnek felnőttségünk kudarcainak.. Ettől kezdve tekintették a deviáns gyermeki magatartást kezelendő betegségnek.

A gyermek önértékelése, emlékezete,vágyai, attitűdjei ugyanúgy benne vannak kóros magatartásában, mint hormonrendszere, vagy agyának elektromos tevékenysége.

A kóros magatartás ugyanolyan okokkal magyarázható, mint a normális, nincs hát okunk természetellenesnek, vagy visszataszítónak minősíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam